Ajankohtaista

Pohjois-Irlannin hauras rauha ei kestä Brexitiä

Taloudellinen katastrofi

 

Vaikka Brexit on ollut taloudellisessa mielessä jo katastrofi (autoalan investoinnit) ja tulee toteutuessaan syöksemään Iso-Britanian talouden samanlaiseen kurimukseen kuin 70-luvulla ennen Thatcherin kovia otteita ja talouden nostamista takaisin jaloilleen. 

Iso-Britannia on hyötynyt valtavasti EU:sta. Pohjois-Irlanti ja Skotlanti ovat saaneet merkittäviä määriä EU:n aluetukia ja alueen asukkaat tietävät tämän. Englanti ja etenkin Lontoo City ovat houkutelleet merkittävän määrän rahoitusalan pääkonttoreita ja liiketoimintaa maahan. Apuna tässä on ollut EU:n pankkilainsäädäntö, joka pakottaa EU:n unionin alueella olevan pankin perustamaan Eurooppaan alueellinen pääkonttori. Muutoin ei tule linenssiä harjoittaa EU:n alueella rahoitustoimintaa. 

Taloudellisessa mielessä katastrofeja ovat rahoitusalan pääkonttorien menettäminen ja autoteollisuuden (valtava teollisuudenala briteissä) investointien loppuminen tullien myötä.

Osa politiikoista on valmis jopa ottamaan tämmöisen taloudellisen riskin ja kuvittelemaan, että korvaavaa liiketoimintaa löytyy muualta. Voin sanoa, että ei löydy finanssialan korvaajaa, joka vastaa yli 10% yhteistöverojen tuotosta. 

 

Pohjois-Irlannin asema brexitissä

Suurin jarru on ollut kuitenkin pohjois-irlannin kysymys. Unionin kanssa ei ole päästy yksimielisyyteen kulkeeko ulkoraja Irlannin sisällä.

Lähtökohtaisesti en näe syytä miksi tässä pitäisi EU:n tehdä poikkeus? Rajamuodollisuudet ja tulliraja kulkisivat Irlannin halki. 

Pohjois-Irlanti on ollut märkivä haava perustamisestaan lähtien. Irlanti ei ole koskaan hyväksynyt sitä, että pohjoiset maakunnat jäivät Iso-Britannian haltuun. 

Alkoi pitkä sisällissota Irlannin ja Iso-Britannian välillä. Irlantilaisten katkeruus ei ole hellittänyt, vaan se on viimeiset vuodet muhinut pinnan alla. 

Nyt Irlanti ja IRA tulkitsevat rajamuodollisuudet siten, että he kokevat ei toivotun brexitin loitontavan pohjois-irlannin emovaltiosta Irlannista. 

Tämä on paljon enemmän kuin pelkkä raja. Tämä on symbolinen ele, joka saattaa päästää tunteet valloilleen sekä Irlannissa että Pohjois-Irlannin keinotekoisella alueella. 

Itse ennustin viime kesänä kavereilleni, että Brexit ei toteudu tämän kevään aikana. Silloin arvelin pankkiunionin merkitystä niin suureksi, että taloudellisia mahdollisuuksia eroon ei ole. Olin väärässä motiivin suhteen. Pohjois-Irlanti on ollut paljon suurempi jarru kuin me ollaan osattu kuvitella. 

Jos EU, Iso-Britannia ja Irlanti eivät tule saamaan tyydyttävää ratkaisua rajan suhteen Irlannissa avataan pandoran lipas alueella. 

Tämän ennustan loppuvan siihen, että Pohjois-Irlanti tulee järjestämään äänestyksen jäämisestä EU:hun. Se liitetäänkö maa Irlantiin vai jääkö se itsehallinnolliseksi osaksi Iso-Britanniaan en osaa arvioida mitään. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Täysi syy huoleen.
Vanhat jännitteet pulpahtavat pintaan, ovat jo.

Nyt jo ammuskelua. Nuori toimittaja kuoli. RIP Lyra McKee.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/5602256d-527c-...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Lyra McKee vietti ensimmäiset vuotensa 90-luvun Belfastissa "murhamailiksi" kutsutun alueen tienoilla. Vaikka hauras rauha 21 vuotta sitten tulikin, kaikenväriset kristityt uhkailivat lesbosuhteessa elänyttä toimittajaa helvetillä koko hänen lyhyen ikänsä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela
Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Brittien huolet eivät rajoitu Pohjois-Irlantiin. Gibraltarin asukkaista yli 90% äänesti Brexitiä vastaan. Samoin enemmistö Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa. Walesista ja Faklandin saarista en ole varma.

Jos brexit tapahtuu niin väki alkaa liikehtiä. Skotlanti on jo uhonnut järjestävänsä uuden kansanäänestyksen kuulumisesta yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Samoin tulee ongelmia Gibraltarilla, jossa on nautittu rajamuodollisuuksien puutumisesta Espanjan kanssa.

Espanjalla on tässä omat intressinsä ja Gibraltarin miehitys hiertää heillä mielessä. Tässäkin etäännyttäminen entisestä emomaasta voidaan tulkita negatiiviseksi kehitykseksi.

Ei käy kateeksi pääministeri Mayta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Pohjois-Irlanti ja Skotlanti ovat saaneet merkittäviä määriä EU:n aluetukia ja alueen asukkaat tietävät tämän."

Britit ovat itse nämä aluetuet maksaneet, kiertävät vain Brysselin kautta. EU haluaa tehdä brittien erosta vaikean ja ovat aika hyvin onnistuneet. EU on kuin mafia joka kiristää jäseniltään suojelumaksua, suojelumaksun vastineeksi saavat käydä kauppaa kuten kävivät ja paljon ennen EU:ta, eli EU on vain byrokraattinen rahastaja.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Ole oikeassa aluetukien suhteen. Omia rahoja täällä jäsenmaat kierrättävät.

Itse Skotlannissa vuoden asuneena voin sanoa, että juopa englantilaisten ja skottien välillä on todella syvä.

Luulen monen skotin ajatteleva ja he ajattelevat myös ääneen, että aluetuet pienenevät kun EU ei ole valvomassa asiaa.

Brexitiä kannatettiin vain Englannissa, mutta suuripana valtiona luonnollisesti heillä oli myös suurin painoarvo.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tapahtumat alkoivat Londonderryssä puhjenneista mellakoista, joissa osoitettiin mieltä poliisien asuntoratsioita vastaan."

Mitenkähän tämä liittyy brexitiin?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Valmius väkivallan käyttöön on ollut kohonneena jo pitkään. Tämä ilmenee turvallisuselinten ja poliiskn tuoreista toimintakertomuksista.
http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27423...

Brexit ja sen nykynäkymäiseen toteutukseen liittyvät epäsuotavat tai suorastaan mahdottomat seuraukset ovat tihentäneet ilmapiiriä. Uusia rajajärjestelyjä kehitellään jo täyttä häkää. Kaikille tämä ei tietenkään sovi. Erityisen silmälläpidon Alle on pantu jo useita uudelleen vironneita tai kokonaan uusia järjestöjä. Uuden IRAn suhteen valvonta ja kotietsinnät ovat ladanneet niin kireitä suhteita, että pitkin kevättä on aiheellisesti pelätty tuhoiskuja tai silmitöntä mielenilmaisua.

21 vuotta sopu on ollut päällä, mutta Brexitin tuomat uhkat ovat nyt totta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pohjois-Irlannissa on todella ollut parisen vuosikymmentä hyvin rauhallista. Yhtään uutisia IRA:n pommi-iskuista ei ole tätä kevättä ennen tullut. Vielä 80-luvulla niitä tuli lähes päivittäin. Brexit on ollut ainoa liipasin tähän tilanteeseen. Ajoitus ei ole sattumaa.

Vielä vähän aikaa sitten uskottiin laajasti Euroopassa slouganiin, että "kaikki muslimit eivät ole terroristeja, muttta kaikki terroristit ovat muslimeja". Tilanne alkaa muuttua ripeässä tahdissa. Pian voi olla ETA:n vuoro baskialueella, vaikka Espanja ei "Spanxitia" ole uumoilemassakaan. Mutta laineet lyövät helposti valtiorajojen yli.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mun on vaikea hyväksyä rahojen kierrättämistä unionin byrokratian kautta. Se on todella kallista. Osa jää muutenkin jo matkalle ja käytetään ties mihin muihin eu hankkeisiin. Korruptio rehoittaa.

Oletteko katselleet mitä kaikkia etuja kuuluu eu virkamiehille ja heidän perheenjäsenilleen. Aivan käsittämöttömiä asioita.

https://www.suomenuutiset.fi/eu-virkamieseliitilla...

Kyllä sitä porukkaa naurattaa. No hiukan tehdään sisäisiä budjettijärjestelyjä ja kilpailutetaan vanhustenhoitoa. Saadaan kyllä rahaa kasvaviin eu maksuihin. Sieltä sitten saadaan hyvää lainsäädäntöä. Autojen gps valvonta ei mennyt läpi kansallisena hankkeena, niin se tuodaan unionin kautta. Ei siitä paljon puhuta, mutta tulossa on. Puun pienpolton rajoituksetkin on on edelleen valmistelussa ja nekin piakkoin saadaan. Muutama ihminen laskennallisesti pelastuu. Siinä sitä perustetta. Tuhannet heittävät kyllä henkensä ihan virkamieskunnan aiheuttamien verenpaineiden takia.

Niin se on unionissakin. Maksajat nikottelevat ja saajat hymyilevät.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

JP on siinä oikeassa, että rahan kierrättäminen EU:n kautta on aivan naurettavaa. Siksi en missään tapauksessa katso hyvällä budjettivastuun lisäämistä tehottomalle osapuolelle.

Surkuhupaisinta on, että EU-komission oma kirjanpito on sekaisin. Vuositasolla useita miljardeja katoaa jäljettömiin. USEITA MILJARDEJA.

Jos yksityinen yritys kadottaa 5% rahoistaan kirjanpidossa istutaan nopeasti käräjillä.

Nyt EU:n omat tilintarkastajat eivät vain hyväksy tilejä (näin on tehty parikymmnetä vuotta) ja yksikään virkamies ei joudu vastaamaan huonosta kirjanpidosta.

EU:ssa on paljon korjattavaa ja itse lähtisin liikkeelle siitä, että kirjanpito ja rahankäyttö saataisiin ajantasalle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU saa vielä aikaiseksi sodan Eurooppaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Päinvastoin! Kuten tästäkin esimerkistä käy ilmi Pohjois-Irlannin "sota" lakkasi EU:n myötä. Nyt kun Britannia on eroamassa EU:sta, sama "sota" on alkamassa uudestaan.

Suurimmat sodat - kaksi maailmasotaa muun muassa - on käyty juuri siksi, ettei EU:ta ollut olemassa.

Toimituksen poiminnat