Ajankohtaista

Sauli Niinistö palautti uskottavuuden Presidentti-instituutioon

Sauli Niinistö on palauttanut uskottavuuden presidentti-instituutioon joka kärsi uskottavuusongelmista edellisen presidentin valtakaudella. Ei enää pikkumaisia lautasriitoja vaan presidentti on todellinen arvojohtaja. 

Näytöt ovat kovat ja rima on nostettu nyt niin korkealle, että saa nähdä miten käy seuraavalla kierroksella. Hänen tärkein linjanvetonsa on keskittyminen presidentin tehtävään eli ulkopolitiikan johtamiseen. 

Hän on ymmärtänyt täysin sen, että pienen puolueettoman maan ulkopoliittinen johtaja ei voi kiertää maailmalla besserwisserin roolissa neuvomassa miten muiden maiden tulisi hoitaa asiansa. 

Tulokset ovat murskaavan hyviä ja Suomi valtiona nauttii muiden maiden arvostusta ja se jos joku on parasta maapuolustustyötä. 

Seuraava päävaiva sekä poliittisella johdolla että puolustusvoimilla on tuleva hävittäjäkauppa. Näissä on kyse isoista rahoista, mutta myös kertoo mihin suuntaan Suomi tukeutuu puolustuspolitiikassa. Tehdäänkö kauppa USA:n, yhteiseurooppalaisen Eurofighterin vain ruotsalaisen gripenin kanssa. Tässä lienevät käytännössä vaihtoehdot. 

Aika näyttää onko puhtaasti puolueettomista maista aika jo ajanut ohi ja realismi pakottaa maat liittoutumaan vai onnistuvatko suurvallat liennytyksessään niin hyvin että Suomikin uskaltaa olla vielä seuraavat 100 vuotta liittoutumien ulkopuolella. 

Puolustusbudjetiltaan Suomi sopisi paremminkin kuin hyvin Nato-maaksi. 

 

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/suomen-puolustusbudjetti-vastaa-jo-...

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Sauli Niinistö on palauttanut uskottavuuden presidentti-instituutioon joka kärsi uskottavuusongelmista edellisen presidentin valtakaudella.''

Muuten plogistin kanssa samaa mieltä, mutta kaikki demaripressat ennen Niinistöä olivat ilman kriittistä karismaa ja ammattitaitoa.

Halonen löi pohjat, jotka on vaikea alittaa edes limbolla.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Niinistön palaute viimeviikkoisesta huipputapaamisesta oli vertaansa vailla. Hänen kykynsä hoitaa presidenttiyttä on enemmän kuin kolmen edellisen demaripresidentin yhteensä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kiteytit nasevasti verbaaliseen muotoon sen fiiliksen, joka kansan enemmistöllä tänä päivänä on ilman, että sitä on monikaan tullut edes ajatelleeksi.

Risto Koivula

Katin kontit. Samaa paskaa jatkaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Siinä missä "Gorba" kysyi neuvoa Koivistolta, että mitä pitäisi oikein tehdä, niin Niinistö kysyy Putinilta samaa, Niinistö on Putinin taskussa, veljeispuolueista kun molemmat on. Niinistön asema ulkopolitiikassa korostuu, syystä, että meillä on pääministeri jonka ulkopoliittinen osaaminen on täysi nolla.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kyllä Soini on Suomen kannalta huomattavasti parempi vaihtoehto kuin asenteellinen tuomioja. Suomi ei olisi saanut koskaan huippukokousta järjestettäväksi halosen ja tuomiojan aikakaudella. USA ei luottanut koskaan kumpaankaan enkä näe mitään syytä miksi Trump olisi luottanut.

Tuomioja räksyttää joka tilanteessa Usa:n ja Israelin vastaisia iskulauseita kun levy on jäänyt 60-luvulla päälle.

Voidaan kysyä mitä ihmeen ulkopoliittista osaamista vaaditaan maailman mahtavimman valtion ärsyttämiseen?

Puolueettoman maan on parempi pitää matalampaa profiilia ja toimia sovittelijana. Tässä mielessä Niinistö + Soini parivaljakko on onnistunut mainiosti. Lisäksi tietenkin vaakakupissa painaa se tosiasia, että pääministeri ei ole missään määrin rutinoitunut diplomatian syväosaaja ja jää vapaaehtoisesti taka-alalle jättäen pelikentän mestaritason osaajille.

Toimituksen poiminnat