Ajankohtaista

Kiviniemi ihmettelee perussuomalaisten "vallanhimoa".

Onko perussuomalaisilla mitään annettavaa hallitukselle?

Näin kyselee Iltalehdessä keskustalainen pääministeri Kiviniemi. Syvä on näköjään huoli myös keskustan leirissä kun puoli vuotta ennen vaaleja "viestitetään" kansalaisille, että perussuomalaisia ei kannata äänestää. Vaalien esityö on alkanut ja pääministerillemme maistuu itselleenkin valta kovasti makealta ja siitä asemasta on varmasti katkera luopua. Itse en usko keskustan vaalivoittoon vaikka miten yrittävät pestä kasvojaan vaalirahakohun jälkeen. Tässä on paljon vaalipsykologiaa ja viestintää, että perussuomalaisia ei kannata äänestää. He eivät kuitenkaan pääse hallitukseen.

Ei tarvitse mennä kuin 70-luvulle asti historiassa niin VALLANHIMOINEN keskusta oli joka hallituksessa vaikka kannatus mateli 17%:n tasolla. Syynä tähän oli oikeiston jakaantuneisuus ja kekkosen/keskustan pakkomielle pitää kokoomus ulkona hallituksesta. Samoin pidettiin murskaavan voiton saanut SMP 70-luvun alussa ulkona hallituksesta. Tästä näkökulmasta keskustan ja rkp:n puheet "hallituskelvottomista" perussuomalaisista ei ole mitään uutta. Keskusta on ennenkin jakanut tuomioita puolueille ohi kansan tahdon siitä mikä puolue on "hallituskelpoinen" ja mikä "hallituskelvoton".

Nyt Kiviniemen kannattaa muistaa, että kummisetä ja hallituskähminnän isä Kekkonen on jo poissa kuvioista. Vaikka arvostan UKK:n elämäntyötä oli hänellä myös oma pimeä puolensa ja ne olivat SMP ja Kokoomus. Edes vuonna 1979 ja 1984 kokoomusta ei huolittu hallitukseen, vaikka puolue oli jo selvästi suurempi oikeistopuolue kuin keskusta. Elettiin jälkikekkoslaista kautta, joka päättyi vasta 1987 Kokoomuksen murskavoittoon vaaleissa. Silloin palattiin vasta normaaliin demokratiaan ja keskusta joutui oppositioon minne se olisi normaalioloissa kuulunut jo 70-luvun alussa.

1987 neuvostoliitto oli jo niin heikentynyt, että se ei enää kelvannut pelotteeksi kokoomusta vastaan. Kaikki varmasti muistavat, että VALLANHIMOISET keskustalaiset pyrkivät turvaamaan omat asemansa kassakaappisopimuksella, jossa rkp, kokoomus ja keskusta olisivat muodostaneet hallituksen. Presidentti Koivisto ja Kokoomuksen holkeri tekivät uskomattoman oharin ja kassakaappisopimuksella ei ollut merkitystä.

Kokoomuksen pitkäaikainen dissaus loppui ja Suomessa palattiin normaaliin demokratiaan, johon ei kuulu puolueiden jaottelut "hallituskelpoisiin" ja "-kelvottomiin" etukäteen kuten Kiviniemi nyt tekee. Toki hienovaraisesti, mutta kaikki ymmärtävät yskän.

70-luvun puolivälissä ei meinattu saada hallitusta aikaiseksi. Koska kokoomus oli "hallituskelvoton" ja demareiden ja RKP:n kanssa oli kiva koko 70- ja 80-luku jakaa valta vaalituloksesta riippumatta päädyttiin 1975 kähminnän ja iltalypsyjen jälkeen jälleen punamulta + rkp hallitukseen.

Keskustan piti vain saada rkp taakseen ja se onnistui pakottamalla sdp hyväksymään pakkoruotsi hallitusohjelmaan. Tästä oli käyty jo pitkään keskustelua ja kaikki koulutusalan asiantuntijat vastustivat ajatusta, koska sen nähtiin vievän tunteja paljon tärkeämmiltä aineilta. Samaan tulokseen voidaan päätyä edelleen yli 30 vuotta myöhemminkin. Keskustan vallanhimossaan hallitusohjelmaan tuoma pakkoruotsi vie tärkeitä tunteja. Suurin syyllinen oli johannes virolainen ja keskusta.

Tämän episodin jälkeen jos Kiviniemi kehtaa vielä puhua "vallanhimosta" ihmettelen todella asiaa. Onko hänen poliittinen yleisivistys tosiaan niin heikkoa, että hän ei tunne edes oman puolueensa pimeää pimeääkin historiaa jos puhutaan toisten puolueiden etukäteen tuomitsemisesta.

70- ja 80-luku on ohi. Se oli aikaa jolloin SMP ja Kokoomus pidettin ulkona hallituksista täysin riippumatta vaalituloiksesta. RKP vaankielipuolueena pääsi tähän saumaan iskemään pakkoruotsin ja pakollisen virkamiesten ruotsinkielen taidon. Kysyn vain, mitä tekee juukalainen poliiisi ruotsinkielen taidollaan??

Rkp:lle on myös jäänyt hallitushimo päälle ja hekin ovat tuominneet etukäteen perussuomalaiset. Eivät kuulemma mahdu samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Moni ajattelee, että takana on näkemysero pakolaispolitiikasta.

Voin paljastaa, että ei ole. Kysymyksessä on puhtaasti kielipoliittinen asia. Perussuomalaiset ovat avoimesti kyseenalaistaneet ylimitoitetut ruotsinkieliset palvelut, turhat pakkoruotsin tunnit ja turhan laajat vaatimukset virkamiesten ruotsin taidoista. RKP vaatii kyllä kaikkia noudattamaan kielilakia viranhaussa, mutta muodollisella pätevyydellä ja yliopistotutkinnolla ei ole niin väliä. Se nähtiin erikoisessa Biaudet episodissa viime keväänä. Siinähän ei virkaehtoja noudatettu. Miksi niitä muuten pitäisi sitten muidenkaan noudattaa??

Viestini Kiviniemelle on, että älä ala jakamaan puolta vuotta ennen puolueita vuohiin ja lampaisiin. Samoin viestini rkp:lle ja keskustalle yhteisesti on, että perussuomalaisten vallanhimosta ei kannata puhua sanaakaan.

Nämä kaksi puoluetta ovat keplotelleet itsensä AINA hallituksiin täysin vaalituloksista riippumatta. Olisin uskonut, että sen aika on jo ohi, mutta ihminen on näköjään erehtyväinen.

Kiviniemen puheissa on paljon kaikuja 70-luvulta ja en todellakaan kaipaa sen aikakauden poliittista kulttuuria, virkojenjakopaketteja, suoraa korruptiota tms. masentavia asioista.

Ai niin. Itse äänestän puoluetta jolla ei ole epäselvyyksiä vaalirahoituksen kanssa, ei ole EK:n, ay-liikeen tai rkp:n lobbaussäätiöiden rahoittama, vaan pystyy tekemään korporaatiosta ja säätiöstä riippumatonta politiikkaa.

RKP ja keskusta eivät siihen kykene. He ovat kuitenkin ensimmäisinä ja "synnittöminä" heittelemässä kivillä. Itse en keskustalaisena KEHTAISI puhua vallanhimosta. Miten se asia nyt oikein menikään??

Kun perussuomalaiset saavat vaalivoiton katsotaan millä keinoilla nämä kaksi puoluetta yrittävät kammeta heitä ulos hallituksesta. Heillä on siitä kokemusta jo 70-luvulta lähtien.

Ohessa alkuperäinen artikkeli, joka sai pitkästä aikaan "tarttumaan" kynään.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010090412294670_uu.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Jii (nimimerkki)

En kyll tajuu tota "pakottamalla sdp hyväksymään". Ihan kun vasemmistolla ei ois vastuuta ollenkaan. Kaikki virheet mitä ne tekee, pakotetaan muualta.

Jouko Piho

PS ei ole sen vallanhimoisempi kuin muutkaan puolueet. Kaikki puolueet pyrkivät hyvään vaalimenestykseen ja sitä kautta hallitukseen pääsyyn.
Enkä näe sitäkään kovin kummallisena, että jokin puolue voi jo tässä vaiheessa pohtia, mitkä ministerintehtävät tuntuisivat sopivilta.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Timo Soini taisi joku vuosi sitten sanoa, että hän ei vois kuvitella olevansa hallituksessa. Minusta on hienoa, että Timo ei enään mieti tuollaista vaan sanoo suoraan sen, että jos voitetaan reippaasti vaalit ja mennään 10% tuntumaan hallitusvastuutakaan ei voi välttää.

Kansan on hyvä tietää ennakkoon jos vaalivoitto tulee mitä tekee voittaja.

Lastman (nimimerkki)

Heh-heh Kiviniemi ihmettelee persujen vallanhimoa, eihän ne kepulit varmaan ole valtaa hamunneetkaan koskaan.
Kaikki puolueet haluavat varmasti valtaa, myös kepulit vaikka muuta yrittävät väittää.
Jotenkin tuntuu siltä, että Kiviniemi päästyään pääministeriksi, luulee, että hänellä on valta joka tuli yhdessä päivässä.
Totuus on kuitenkin se, että Vanhanen niinkuin Kiviniemikin ovat sattumapääministereitä, jotka menevät ja tulevat, vasta vaalit ratkaisee kenestä tulee seuraava pääministeri.
Seuraava pääministeri varmuudella ei ole kepuli, se on selvä juttu ja hyvä niin johan niitä kepuli rikollisia on jo tarpeeksi nähty.

Pasi Espoo (nimimerkki)

Hyviä ajatuksia ja olen pitkälti samaa mieltä.
Mielestäni Kiviniemi sylki kyllä demokratian kasvoille kommentillaan.
Eiköhän anneta kuitenkin kansan päättää. Ensi keväänä.

( ja vihreät ja ärkkopee pois hallituksesta..kiitos..se on maan etu)

Tauno (nimimerkki)

Uskomaton tarina Kiviniemeltä että Persut hamuaa valtaa ja seuraavaan "yskäysyyn" Kiviniemi potkaiseen presidentin ulos EU.n neuvotteluista eli on hommat politiikassa mennyt mallilleen kun MAMMAT hoitaa keskenään suomen politiikan kuvioita.

Lastman (nimimerkki)

Kiitos Pasi Espoo sanoit asiat juuri niinkuin mäkin haluaisin, siis vihreät ja rkp ovat hurlum puolueita joita Suomessa ei tarvita lainkaan.

Sami Haapavaara (nimimerkki)
http://twitter.com/EDUSKUNTAVAALIT (nimimerkki)

Parempi päästää valtaan ihmisiä, jotka tekevät siellä muuta, kuin nostavat palkkaa ja kommentoivat, että ”jätetään seuraavalle hallitukselle”.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/100523-niinisto-hy...

Tomppa (nimimerkki)

Seppo Leskisen mukaan PerusSuomalaiset eivät vastusta pakkoruotsia eli ovat kääntäneet kelkkansa jo hyvissä ajoin ennen vaaleja konsensusmyönteiseksi.

järkeä vai ei? (nimimerkki)

#8 vihreät ja RKP ovat hurlum puolueita eikä niitä tarvita, eikä niillä ole mitään oikeeta polittiikkaa. Ovat aikamoisia peesailija puolueita. :)

En tiedä onko persuista oikeassa paikassa mihinkään, mutta mielestäni näiden säälittävien maksettujen kiviniemien ja vanhasten jälkeen melkein mikä vaan käy. Lisäksi entinen työväenpuolue on kadonnut kokonaan kartalta, jota mitä vaihtoehtoja duunareille jää? Aika vähässä tuntuu olevan vaihtoehdot tavallisella suomalaisella.

Pikkasen huonolta näyttää, mutta ei se mitään asutaan me vielä maailman parhaassa maassa.

lukija (nimimerkki)

Minkälänhainen vallanhimo Kiviniemelle itselleen iski, kun piti pyrkiä ihan pääministeriksi. Pata kattilaa soimaa.

Gagarin (nimimerkki)

41-vuotiaalla konsultilla on näköjään aika hyvät tiedot varhaislapsuutensa politiikan kuvioista.
Persuja edeltänyt SMP oli todellakin 70-luvulla akilleen kantapää niin Kekkoselle kuin koko valtarakenteellekin. Kun Kekkonen oli hajottannut vuoden 1970 eduskunnan SMP:n vaalivoiton vuoksi, niin uudet vaalit määrättiin pidettäväksi 2. - 3. tammikuuta 1972. Kekkonen piti tietysti totuttuun tapaan uuden vuoden puheen 1. tammikuuta tietäen, että hänen puheensa tulisi jäämään viimeiseksi kannanotoksi ennen seuraavan päivän vaaleja. Kyseisessä puheessa hän hyökkäsi "fasismia" vastaan kehoittaen ihmisiä kavahtamaan fasistisiluontoisia liikkeitä ja todeten, että viime aikoina on "fasismia myyty hyvin". Ei ole epäilystäkään, että hän viittasi tällä SMP:hen ja Veikko Vennamoon. Kansa ei kuitenkaan totellut - SMP säilytti aiemmat 18 kansanedustajaansa.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

"1"

Kyllä silloin yksinkertaisesti kiristettiin demareita. Maahan oli kova hinku saada hallitus ja kun kaksi puoluetta oli "hallituskelvottomia" eli smp ja kokoomus oli valttikortit valuneet rkp:n käsiin. Valtaa piti virkamieshallitus ja Kekkonen väenvängällä halusi poliittisen hallituksen sen tilalle.

Keskusta kieltäytyi menemästä vähemmistönä demarijohtoiseen hallitukseen, kokoomusta porvaripuolueena ei huolittu (Kekkonen olisi jättänyt hallituksen nimittämättä = jokainen voi päätellä sen ajan demokratian tason).

Jotta RKP tukisi keskustaa ja saisi porvaripuolen yhtä suureksi hallituksessa heidän vaatimuksena oli pakkoruotsi, jonka demarit joutuivat pattitilanteessa hyväksymään.

Tässä lyhyt katsaus pakkoruotsiin, joka on kyllä puhdas 70-luvun poliittisen kähminnän tuote a la keskusta ja rkp.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että virkamieshallitus olisi ollut paljon parempi vaihtoehto kuin nämä kolme poliittista kähmijäpuoluetta virkapaketteineen.

Kokoomuksen ja SMP:n kohtelu oli jotain täysin käsittämöntä ja epädemokraattista pelleilyä.

Siksi kaikkiin puheisiin "hallituskelvottomista" puolueista tulee suhtautua hyvin varauksellisesti.

Nämä puheet eivät kuulu demokratiaan.

Jarmo Ryyti (nimimerkki)

Jos joku puolue on vallanhimoinen niin se on Rkp,jonka apupuolueena Keskusta on toiminut vuosikymmeniä.

Toimituksen poiminnat